Nadia Gotuje

Ciasteczka maślane

Co kupić?

  • 50 gcukru
  • 120 gmasła
  • 160 gmąki pszennej
  • 1łyżka cukru wniliowego
  • cukier do obsypania ciasteczek

    Jak przygotować?

    1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.

    2. W misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę – powinieneś uzyskać miękkie ciasto kruche.

    3. Z ciasta lep małe kuleczki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych).

    4. Do głębokiego talerza wsyp cukier i obtaczaj w nim kuleczki z ciasta.

    5. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszcz i ułóż na papierze.

    6. Zachowaj odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną.

    7. Piecz 10 minut.

    8. Pozwól ciastkom ostygnąć na kratce do pieczenia. Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, a z czasem stwardnieją.

     
     


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2025 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl