.
, dodaj do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.
, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadki – dodaj bazylię lub parmezan.
Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem i podawaj.
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
Pomidory pokrój w kostkę, pozbądź się szypułek.
Na głębokiej patelni rozgrzej 1–2 łyżek oliwy, dodaj czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.
Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos około 20–30 minut, aż pomidory się „rozpadną” a część ich soku wyparuje. Sos możesz zblendować lub pozostawić w tej formie.
W dużym garnku zagotuj około 3 litry wody, dodaj sól, makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym, bazylią, parmezanem i odrobiną oliwy z oliwek.