Nadia Gotuje

Makaron z pesto

Co kupić?

  • 300 gmakaronu
  • 1doniczka bazylii (3 garści)
  • 1mały ząbek czosnku
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • 80 mloliwy z oliwek
  • 30 gorzeszków piniowych
  • 20 gtartego parmezanu
  • sól, pieprz

    Jak przygotować?

    1. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż delikatnie się zarumienią.

    2. Przełóż orzeszki do wysokiego naczynia, dodaj do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.

    3. Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki sos, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za gęsty – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadki – dodaj bazylię lub parmezan.

    4. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem i podawaj.

      Makaron z pomidorami

      Co kupić?

      • 1.2 kgpomidorów
      • 300 gdowolnego makaronu (ja użyłam tagiatelle)
      • 30 gtartego parmezanu
      • 1cebula
      • 2ząbki czosnku
      • 3 lwody
      • oliwa z oliwek
      • garść świeżej bazylii
      • sól, pieprz

        Jak przygotować?

        1. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

        2. Pomidory pokrój w kostkę, pozbądź się szypułek.

        3. Na głębokiej patelni rozgrzej 1–2 łyżek oliwy, dodaj czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.

        4. Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos około 20–30 minut, aż pomidory się „rozpadną” a część ich soku wyparuje. Sos możesz zblendować lub pozostawić w tej formie.

        5. W dużym garnku zagotuj około 3 litry wody, dodaj sól, makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.

        6. Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym, bazylią, parmezanem i odrobiną oliwy z oliwek.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl